Uyanınca Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Uyanınca Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Uyanınca Kalp Çarpıntısı

Uyanınca kalp çarpıntısı, genel olarak uykudan kalkar kalkmaz başlayan ve bazen çok şiddetli devam eden kalp çarpıntısı olarak tanımlanabilir. Çoğu insanda kalp atımı, normal bir durumdur. Ancak bazı durumlarda hızlı kalp çarpıntısı, kişiye bir vuruntu hissi uyandırabilir ve kalp ile ilgili önemli bir sorun olduğu düşüncesini akla getirebilir. Yetişkin bir kişide normal olarak kalp dakikada genellikle 60-100 arasında doğru bir şekilde atar. İnsanlar uykudan uyanınca bazen bu artış hissedilir şekilde 100'ün üzerine çıkar ve bu ciddi bir rahatsızlık olabileceği gibi aynı zamanda kişi için de rahatsız edici bir durum haline gelebilir.

Uyku halinde iken kişiler, gün boyu stres ve yorgunluk nedeniyle uyku halinden birden hızlı bir kalp çarpıntısı ile uyanabilirler. Fiziksel faktörler, örneğin aşırı kilo veya aşırı zayıflık da çarpıntıya yol açabilir; zihinsel durumlar da kişide çarpıntı hissine neden olabilir. Bu durum normal olabileceği gibi çok sık tekrarlandığı ve uyku halinde daha sık karşılaşıldığı takdirde, uzman bir doktor tarafından kontrol edilmesi en doğru karar olacaktır. Bazen açıklanamayan nedenlerden dolayı çarpıntı olabilir. Bu tür durumlarda da çok sık sizi gece uykunuzdan uyandırıyorsa, bu önemli bir sağlık sorununun uyarısı olabilir. Yaşamımızın genellikle bir bölümünde kalp çarpıntısı olabilir. Ancak bu durum hemen bir kalp hastalığına işaret etmeyebilir ve panik yapılmamalıdır. Çünkü aşırı panik durumlarda daha fazla kalp çarpıntısına yol açar. Bu tür durumlar çoğu sağlıklı kişide de görülebilir. Sadece dikkat edilmesi gereken şeyler, belirtilerin sürekli devam etmesi ve nefes alıp vermede zorluk, göğüs ağrısı, aniden bayılma, baş dönmesi ve sürekli baş ağrıları gibi önemli belirtilerin uyanınca kalp çarpıntısına eşlik etmesidir. Bu tür belirtiler oluştuğunda kişi, uykudan aniden uyanarak kalkabilir ve hissedilir bir durumda uyanır.

Uyanınca Kalp Çarpıntısına Sebep Olabilecek Faktörler

  • Gün içerisinde sürekli olarak strese yol açan olaylar veya durumlar.
  • Yatmadan önce aşırı sigara, kahve ve alkol gibi zararlı içeceklerin tüketilmesi.
  • Yatmadan önce aşırı fiziksel aktivite yapmak yani tempolu hareketlerde bulunmak.
  • Yarın yaşanacak olaylara ilişkin endişe içinde yatmak.
  • Astım, aşırı öksürük, yüksek tansiyon, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda kullanılan ilaçların yan etkileri.
  • Hamilelik ve adet dönemleri.
  • Vücut sıcaklığının yüksek olması.
  • Kanın yeterli oksijen almaması.
  • Akciğer hastalıkları.
  • Yüksek kolesterol seviyeleri.
  • Yatmadan önce yağlı yiyeceklerin fazla tüketilmesi.

Uyku halinde iken birden uyanarak kalp çarpıntısına sebep olabilecek faktörler arasında yukarıda belirtilenler zararsız olabilir. Bu nedenle bu tür durumlara dikkat edildiği sürece, uyku halinde ve uyanınca olan kalp çarpıntısı normale dönebilir ve sağlıklı bir yaşam için olanak sağlar. Aniden kalp çarpıntısı ile uyanan kişilerin diğer yapması gereken en önemli şeylerden biri de hemen bulunduğu odanın penceresini açıp temiz hava almak ve bu durum geçene kadar açık ortamda bulunmaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Melih

28 Nisan 2024 Pazar

Sigarayı bırak )

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sigarayı bırakmak zor olabilir ama sağlığınız için çok faydalı olacaktır. Bırakma sürecinde destek almaktan çekinmeyin. Yardım edebilecek çok sayıda kaynak ve uzman var.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kalp Anatomisi Türleri ve Özellikleri

Kalp Anatomisi Türleri ve Özellikleri