Çocuklarda Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Çocuklarda Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Kalp Çarpıntısı

Çocuk ve bebeklerde kalp çarpıntısı genelde yaygın bir rahatsızlık olmamakla birlikte, son yıllarda çocuklarda kalp çarpıntısı vakalarına sıkça rastlanmaktadır. Kalp ile ilgili rahatsızlıklar, çocuk henüz doğmadan önce anne karnında başlayabileceği gibi doğumun ardından da ortaya çıkabilmektedir. Kalp rahatsızlıkları genel olarak çocukluk döneminde ortaya çıkan ancak doğumsal olan rahatsızlıklardır. Kalp hastalıkları, hastalığın türüne göre bebeklerin bazılarında doğdukları andan itibaren şikayetlere neden olabilmekte, bazılarında ise uzun süre kendini gizleyebilmektedir. Doğumsal kalp rahatsızlıklarının hangi sebeple oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Bunun yanı sıra, bazı rahatsızlıkların olması ve yaşam biçiminin yanlış olması gibi sebeplerin çocuklarda kalp rahatsızlıklarına sebep olduğu görüşü yaygındır.

Annenin hamilelik döneminde sigara, alkol ya da başka zararlı maddeler kullanması, hamilelik dönemi içinde enfeksiyon ile ilgili bazı rahatsızlıklar geçirmesi, hamilelik döneminde radyasyon içeren tanı için bazı görüntüleme yöntemlerine girmiş olması, şeker, kalp, yüksek tansiyon ya da yüksek kolesterol gibi rahatsızlıklarının olması da doğuştan bebekte kalp rahatsızlıklarının görülmesine sebep olabilmektedir. Annenin ilk çocuğunda doğuştan kalp rahatsızlığı varsa, bir sonraki çocuğunda da kalp rahatsızlığı olma ihtimali oldukça yüksektir. Özellikle akraba evlilikleri, birçok hastalığın yanı sıra, çocukta kalp rahatsızlığı olmasının en önemli sebeplerindendir.

Çocuklarda Kalp Çarpıntısı Belirtileri Nelerdir?

Doğuştan kalp çarpıntısı olan çocukların dudak kısımlarında, tırnak ve ayak kısımlarında morarma şeklinde renk değişimleri olabilmektedir. Ayrıca, çok da önemli değilmiş gibi görünse de çocukların ağlamaları sırasında bu morarmalar daha belirgin bir hal almaktadır. Bunun yanı sıra, doğuştan kalp çarpıntısı olan çocuklarda solunum güçlüğü, emme sırasında çok çabuk yorulma, yaşıtlarıyla kıyaslandığında daha zayıf olma ve ayaklarının bilek kısmında şişlik de diğer belirtilerdendir.

Son zamanlarda çocuklarda doğuştan gelen kalp rahatsızlıkları, çocuk henüz anne karnındayken yani doğmamışken teşhis edilebilmektedir. Doğuştan olmayan kalp rahatsızlıkları da çocukta daha sonraları bir gribal enfeksiyon ya da başka belirtilerin görülmesi ile kendini belli edebilmektedir. Hem bebeklerde hem de daha ileri yaştaki çocuklarda kalp çarpıntısı olmasının sebebi ilk olarak muayene edilmekte ve duruma göre gerekirse elektrokardiyografi (EKG) istenebilmektedir.

Çocuklarda Kalp Çarpıntısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bebek ve çocuklarda meydana gelen kalp rahatsızlıklarının tedavi yöntemleri, rahatsızlığın türünün tespit edilmesinden sonra belirlenmektedir. Çocukta kalp çarpıntısının sebebinin kalp ritim bozukluğu olması halinde ve çocuk bebek yaşta ya da çok küçük yaşta ise ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Çocuğun yaşının 5-6 yaşından daha büyük olması halinde, radyofrekans ablasyon tedavisi yapılmakta ve bu şekilde çocuktaki kalp ritim bozukluğu ortadan kaldırılabilmektedir.

Çocuktaki kalp çarpıntısının sebebinin kalbinde delik olması halinde açık kalp ameliyatı yapılarak deliği kapatma yöntemi uygulanmaktadır. Son dönemlerde çocuğun 5 ya da 6 yaşına gelmesi ile açık kalp ameliyatı yapılmaksızın anjiyografik yöntem denilen bir yöntem ile çocuğun damarına girilip, özel bir cihazla deliğin kapatılması durumu da söz konusudur. Bu yöntemle yapılan kalp ameliyatları, açık kalp ameliyatlarına kıyasla daha az risk taşır ve bu tedavi yöntemi uygulandıktan sonra çocuk eski normal yaşamına devam edebilmektedir.

  • Kalp çarpıntısı belirtileri olan çocukların doktor kontrolüne götürülmesi önemlidir.
  • Erken teşhis ve uygun tedavi, çocukların sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlar.

Geçmiş olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Açık Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Açık Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kalp Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kalp Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?