Yemekten Sonra Kalp Çarpıntısı
Yemekten sonra kalp çarpıntısı, genel olarak sık karşılaşılan problemler arasında yer almaktadır. Bazen saatler boyu süren açlık belirtilerinden sonra hemen hızlı bir şekilde yemek yenilmesi sırasında adrenalin, büyüme hormonu yükselir ve karaciğerde yağ ve proteinlerden çok uzun süre aç kalındığı için yenilen tüm besinler direk yağ ve şekere dönüşmeye başlaması hızlı çarpıntı oluşumuna neden olabilmektedir.
Tabi normal olarak da bunla beraber yükselmiş olan adrenalin çarpıntıya da etki etmiş olur. Aslında yemekten sonra kalp çarpıntısı her zaman bir kalp hastalığı olduğu anlamına gelmemektedir. Kişilerde kansızlık olabileceği aynı zamanda çok fazla vücut hareketleri yaparak bunun sonucunda fazla efor kaybı olan insanlarda kalbin olduğundan hızlı çarpması normal olarak karşılanmaktadır. Buna bağlı olarak dokuların oksijen ihtiyacını karşılaması için vücuttaki organizmaya ve çevresine olduğundan çok kan gitmesi gerekir ve bu durumda kalp hızlı atmaya başlar. Yemek sırasında, yemek öncesi veya sonrası içilen içeceklerin çarpıntı yapması çarpıntıya etki eden diğer sebepler arasında yer almaktadır. Bu yüzden çay, kahve, sigara, alkol vb. İçeceklerden olabildiğince uzak kalınması gerekir.
Yemekten sonra kalp çarpıntısı hızını normale düşürmek için yapılması gerekenler- İlk olarak yenilen yemek özellikle katı veya ekmek yanında yeniyor ise ağız içerisinde daha küçük lokmalar alarak çiğnenmesi daha çabuk sindirim yapılmasına yardımcı olur uzun uzun çiğnemek, şişkinlik ve ağırlığı ortadan kaldırmış olmaktadır.
- Sofrada iken çok fazla tamamen doyarak kalkılmamalı ve olabildiğince küçük porsiyonlardan tercih edilmelidir. Ölçülü yemek yemek her zaman en doğru seçim olsa gerekir.
- Yemek sırasında rahatsız edici ve dar olan giysiler giyinilmemesi gerekir. Kemer gibi sıkan mideyi rahatsız eden aksesuarlar hemen çıkarılmalıdır.
- Yemekten sonra ve yemek sırasında olabildiğince şekerli ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerekir.
- Uyku hali genellikle yemekten en az iki saat sonra olması gerekir. Yani yemek ile yatma arasında belli bir zaman dilimi geçmeden yatılmamalıdır.
- Yatarken sağ tarafa doğru yatılmamalıdır. Çünkü mide yemeği sağ taraftan sindirim yapmaya başlar. Aksi taktirde mide borusunda yanma hissi oluşur.
- Yemek yedikten sonra kalp çarpıntısını biraz olsun engellemek için yemekten hemen sonra eğilme gerekiyorsa bunu dizler bükülerek yapılması midenin işlevini yapmasını engellemeden yapmış olmaktır.
- Tüketilen yiyecek ve içecekler aşırı soğuk veya sıcak olması da çarpıntıya etki edileceğinden yiyeceklerin ılık olmasına dikkat edilmesi gerekir.
- Yemek yenildikten hemen sonra uzanılması da yanlış durum olarak kabul edilir. Çünkü yemek tamamen hazmedilmediği için ağza kadar gelen acımsı koku yemeğin eritilmediği anlamına gelmektedir.
- Çikolata veya aşırı şekerli tatlıları yemekten önce veya sonra tüketmeye çalışmamak gerekir.
- Gazlı veya asitli yiyeceklerden uzak kalınması da çarpıntıyı en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
- Et suyu gibi çok yağlı sularda yapılmış olan çorbalar içilmesi de etki etmektedir. Bu yüzden uzak kalmak gerekir.
- Alkol, sigara gibi zararlı içeceklerden uzak kalınması gerekir.
- Çiğ soğan veya sarımsak gibi yiyeceklere oldukça dikkat edilmesi gerekir.
Bunlara dikkat edildiği taktirde yemekten sonra kalp çarpıntısı oldukça en aza düşmüş olacaktır. Daha çok sağlıklı ve kalbe iyi gelen yiyecekler tüketilmesi gerekir. Lahana, zeytinyağı, karnabahar, patates, baklagiller, meyve olarak muz, meyan kökü gibi güçlü mide koruyucu besinler tüketilmesi gerekli ve önemlidir. Bunlara rağmen yemekten sonra veya herhangi bir zaman dilimi içerisinde kalp çarpıntısı olduğundan fazla atıyor ve çok sık tekrar ediyorsa hemen Uzman hekimler tarafından kontrol yapılması gerekir.
22.01.2024 01:07:35
Yemekten Sonra Kalp Çarpıntısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Yemekten Sonra Kalp Çarpıntısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|