{ "title": "Uykuda Kalp Çarpıntısı", "image": "https://www.kalpcarpintisi.gen.tr/images/uykuda-kalp-carpintisi.jpg", "date": "21.01.2024 13:07:37", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Uykuda Kalp Çarpıntısı, Uykuda kalp çarpıntısı ya da taşikardi olarak bilinen kalp atışının hızlanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Uykuda kalp çarpıntısı düzensiz beslenme, çeşitli hastalıklar ve kullanılan bazı ilaçlar sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumda hemen paniğe kapılmak yersizdir herhangi bir sağlık sorunu olduğunun da göstergesi olmaz. Fakat kalp çarpıntıları haftada 2-3 defa oluyor akabinde ritim bozukluğu, çarpıntı ile ortaya çıkan nefes darlığı ve özellikle göğüs bölgesinde ağrı da oluyor ise vakit kaybetmeden Uzman hekime başvurulmalıdır. Çok sayıda insanda bu tür şikâyetle olmaktadır gece uykuda kalp çarpıntıları altında genellikle önemsiz ve zararsız etmenler yer almaktadır. Gece uykuda kalp çarpıntıları genellikle yatmadan önce uykuda korkma, uykusuzluk, aşırı kahve tüketimi, fazla çay tüketimi, heyecanlanma gibi sebepler yer almaktadır.

Gece uykuda kalp çarpması sebebi ne olursa olsun insanlar doğal olarak endişeye kapılırlar. Uykuda kalp çarpıntısı sebepleri arasında bir de sigara tüketimi, alkol tüketimi, aşırı kafein tüketimi, kullanılan ilaçlar, kalp çarpıntısı yapmaktadır. Bir de kalp çarpıntısının ciddi boyutları olasılığına bakılırsa kişide bulunan hipertansiyon (Yüksek tansiyon), nörolojik sorunlar ve kalp damar hastalıkları da kalp çarpıntısına sebep olmaktadır. Bu gibi durumda hemen panik yapmadan sakin olarak derin nefes alınmalı ve soğuk içecekler alarak beklenmelidir. Kalp artışlarını hızlanması nefes almakta horlanma, terleme ve göğüs ağrıları sonucunda panik atak olma durumu da söz konusudur. Gece uykudan uyanmamıza ve kalp çarpıntısı hissine kapılmanıza neden de olabilir. Ayrıca bir de menopoz döneminde de stres sonucunda fazla miktarda adrenalin üretimine bağlı bu tür kalp çarpıntıları yaşanabilir. Son olarak yatmadan önce alınan uyarıcı uyku sırasında kalp çarpıntısına neden olmaktadır. Bu uyarıcılar enerji içecekleri, kafeinler, alkol, soğuk algınlığı gibi durumlarda uykuda kalp çarpıntısına sebep olabilir. Kalp atımı olayı bir kişi için oldukça normal bir olaydır. Ancak hızlı kalp çarpıntısı kişiye rahatsız edici bir vuruntu hissi vererek kalpte bir sorun olduğunu akla getirir. Yetişkin bir bireyde kalp atışı dakikada genelde 60 ile 100 civarında vuruş yapmaktadır. Kalbin hızlı atım yapması durumunda ise bu rakam 100 civarını geçmekte ve bu olay tıp alanında 'Taşikardi' olarak adlandırılır. Kalp ritimlerinde görülen anormal durum ise 'Aritmi'denir. Aritmi çarpıntı ve vuruntu hissinin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır.

Kalp Çarpıntısı Neden Olur?
Kalp Çarpıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çoğu zaman gece görülebilen kalp çarpıntısı yapılan uygun testler ile doğru tanı konularak tedaviye başlanmalıdır. Kalp çarpıntısının büyük bir kısmı ise yaşamınızda yapacağınız küçük değişiklikler sayesinde kısa süre içinde düzeltilebilmektedir. Ancak alınabilecek özel önlemler olarak;
Özellikle de uyumadan 4 saat önce yüksek miktarda yağ içeren ve karbonhidratlı ağır yiyecekler yemeyin. Böyle yaptığınızda kalbin sindirim sistemine yardımcı olmasında daha fazla kan pompalaması anlamına gelmektedir. Ayrıca yeterli miktarda su tükettiğinizden emin olun.
" } ] }