{ "title": "Psikolojik Kalp Çarpıntısı", "image": "https://www.kalpcarpintisi.gen.tr/images/psikolojik-kalp-carpintisi.jpg", "date": "20.01.2024 16:48:18", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Psikolojik Kalp Çarpıntısı, Kalp çarpıntıları kimi zaman önemsenmeyecek şiddette kimi zaman ise tehlikelidir. Kalbin heyecanlı anlarda, korkunca, birini görüp düşününce çarpması normaldir. Fakat asıl dikkat edilmesi gereken husus; tekrarlayan çarpıntıların olduğu zamanlardır. Sık tekrarlayan kalp çarpıntıları sağlığımızın tehlikede olduğunu düşündürür ve bizi korkutur.

Çarpıntıların nedeni; yersiz kalp atışları veya kalbin olması gerekenden daha hızlı çalışması olabilir. Eğer çarpıntı çok sık tekrarlamaya başlar ise bununla beraber baş dönmesi ve baygınlık hissi, göğüste ağrı, halsiz hissetme de varsa bu durum kalbinizde bir sorun olduğunun ihtimalini gösterir. Böyle bir durumla karşılaşınca mutlaka ilgili bir doktora başvurmakta fayda var.

Hangi durumlarda kalp çarpıntısı psikolojiktir?

Çarpıntı çoğu insanda paniğe neden olur ve korku yaratır. Söylediğimiz gibi bu çarpıntılar her durumda ciddi bir kalp hastalığına işaret değildir. Herhangi bir stres durumunda, göğüs kasların soğuk algınlığı sonucu kasılmasıyla, endişe ve korku nedenleriyle oryaya çıkan kalp çarpıntıları çoğu zaman psikolojik kökenlidir. Kimilerinde nikotine karşı aşırı duyarlılıktan dolayı da sigara içer içmez kalp ritminde sıra dışı çarpıntılar meydana gelir. Kahve ve çayda bulunan kafein de çarpıntıya sebep olabilir. Aşırı çalışma sonucu meydana gelen yorgunluklarda çarpıntıyı artırabilir. Bütün bu nedenlerle meydana gelen çarpıntıların büyük çoğunluğu psikolojik olarak insanları endişelendirmektedir. Oysa bu saydığımız nedenlerden dolayı oluşan kalp ritim bozuklukları bu belirtilen durumlarda normaldir. Bu durum acele işlere koşturan, aile ve iş hayatında büyük stresler yaşayan insanlarda da meydana gelir. Eğer bu çarpıntılar sizi rahatsız edecek derecede ise; bunun nedeninin stres, yoğunluk, kafein, sigara, alkol tüketimi veya ruhsal problemler kaynaklı olup olmadığını araştırmanızda fayda var. Paniğe kapılmadan, eğer sigara kullanıyorsanız sigara tüketimi azaltın veya bırakın aşırı alkol ve kafein almaktan sakının stres ve aşırı yoğun iş temposundan uzak durun ve durumu bir de bunlardan sonra takip edin. Çarpıntı bunları yaptıktan sonra da devam ederse ciddiye alınması gereken bir durum söz konusudur.

Nöbetler halinde gelen çarpıntı varsa nöbet anında şu durumlardan faydalanın

İlk yapmanız gereken şey, bu durumun ileride de yaşanabileceğini hesaba katarak bir doktordan randevu almak olmalıdır. Daha sonra çarpıntı atağını atlatmak için takip edeceğiniz yöntemler; derin ve güçlü bir şekilde öksürün ve ıkınma manevraları yapın. 20-30 saniye boyunca burun ve kulaklarınızı tıkayarak üfleyin. Soğuk veya buzlu bir içecek içmeye başlayın. Ellerinizi çok soğuk su ile doldurulmuş bir kaba daldırın ve bekletin.

Kalp çarpıntıları çok sık tekrarlıyorsa kesinlikle tıbbi yardım gerektiriyordur. Özellikle yaşlı insanlarda ciddi sorunlar yaşanabilir. Yaşlı insanlarda daha hassas ve duyarlı olmak gerekir. Kimi zaman kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da çarpıntı meydana gelebilir. Bazı ilaçlar kan basıncını arttırır bu da kalp çarpıntısına yol açabilir. Kimi hastalarda da tiroit bezlerinin aşırı çalışması yani hipertiroidiiiiiii çarpıntıya neden olur. Yine aynı şekilde şeker hastalarında veya idrar söktürücü ilaç kullanan hastalarda da çarpıntı görülür.

Çoğu zaman çarpıntılar tehlikeli değildir. Fakat tekrarlaması, şiddetinin artması nöbetler halinde gelmesi durumunda tehlike sinyali olarak algılayıp önlemler alınmalıdır.
" } ] }