{ "title": "Kalp", "image": "https://www.kalpcarpintisi.gen.tr/images/kalp.jpg", "date": "19.01.2024 04:09:33", "author": "Kenan Erpulat", "article": [ { "article": "Kalp, Kalp göğüs ortasında yer alan kaslardan oluşan organdır. Kalpyaygın sol göğüsün yanında değil göğüsün orta kısımda solda kalacak biçiminde yerleştirilmiştir. Ağırlığı erkeklerde kalp genel olarak 340 gram olur kadınlarda kalpise erkeklere göre daha azdır. Kalplerin sağ bölgesinin kenarında göğüs kemiklerinin sağ yanlarında arkalarında rastlanır. Kalbin atışları kolayca duyulması noktasında tıp da bilenen ismi apeks olarak söylenir.

Kalbin görevleri: Kalbin görevleri iki ayrı dolaşımdan oksijen bıraktıktan sonra toplardamarlarda geçerek kalbe geri döner. Kalbin ikinci dolaşımlar da ise oksijen girerek yeniden akciğerlere pompalama yapar. Oksijenler yüklemiş olduğu temiz havayı kalbe geri getirir. Kanı önde bedenden başlayarak atardamarlarından aorta oranların ötedeki atardamarlara pompalama yapar. Kan organlarında dokularında dolaşıp oksijen bıraktıktan sonra kalbe pompalama yapar. Kanın akciğerlere gelmesine küçük dolaşımlar adı verilir. Bedene dağılması sonucu büyük dolaşım adı verilmemektedir. Kalpten atardamarlara taşıma görevi yaparak geri getirir.

Kalbin yapısı: Kalbin pompalama görevleri yaparken dört ayrı bölümlerde çalışır. Bu bölümlerin sıkıştıkları zamanlarda kanı ileri basınç yapan kaslardır. Her odacığın çevresinde kas kalınlıkları bölümlerinde görev yaparak değişir. Kasın en kalın olan yerleri pompalama sonucu işlemlerinin büyük bir bölümlerinde istenen sol karıncık duvardır. Toplardamarlardan oluşan kan kalbin iki yanındaki ince duvarlarda kulakçık daha kalın kas yapısına sahip karıncıklar atardamara pompalama yapılır. Kulakçıklarda karıncıklarda üstünde ve arkada yer alırlar. İki kulakçık ile karıncıklar arasında ve kulakçıklar aralarında bölmeler yer alırlar.

Kalbin çalışması: Akciğerler de oksijen yükleyerek kan akciğer toplardamarlardan geçerek kabin sol tarafında karıncığa gelir. Sol kulakçıklar kasılma yaparak kanı mitral kapaklardan geçirip sok karıncığa gelerek dolmaya zorlar. Sol karıncıklar kasılma yapıldığında başlayan mitral kapaklar kapanarak ve kan aort kapağında aorta gelerek bedene yayılmasına yol açar ve dokulara oksijen gelmesini sağlar. Oksijenin bırakan kan gövdelerden alta ana toplardamara gelir. Baştan ise üst toplardamar adındaki büyük atardamarlar ise kalbe geri dönerek sağ kulakçığa gelir. Kulakçık kasılma sonucu triküspit kapağından karıncığa geçiş yapar.

Kapaklar: Akciğer atardamarlarda girişindeki kapak ile aort kapağında yapıları birbirine benzerler. Bunları oluşturan sarı beyaz renklerde ince zar kanın akış yönlerini açar. Ardından başlangıçtaki durumuna gelerek kanın geri akmasını engeller. Mitral kapaklar ile oluşan triküspit kapak arasında da benzerlik olur ama bunların yapıları daha karışık olarak bilinir. Mitral kapak ikili triküspit kapaklar üç parçadan oluşurlar. Kapak parçalarında karıncığın çevresindeki kaslara uzanan lifler olarak isimlendirilir. Karıncığa geri sızmasını engeller.

Zamanlama: Kalbin her atışında ikili kulakçıklar kasılarak karıncıların kan pampalar. Bunun için karıncıklarda birlikte kasılmasını sağlarlar. Bu kasılmalar sonucunda dizisini çok karmaşık bir elektriksel zamanlama olarak sisteme düzenleme sağlar. Burada yayılan elektriksel uyarılara kulakçık ulaştığı zamanda onların kasılmalarına sebep olur. Kulakçıklar karıncıklar birleşmesi sonucunda ise atrioventriküler düğüm bağı oluşur.
" } ] }