{ "title": "Kalp Yetmezliği", "image": "https://www.kalpcarpintisi.gen.tr/images/kalp-yetmezligi.jpg", "date": "20.01.2024 05:54:46", "author": "Elife Güçlü", "article": [ { "article": "Kalp yetmezliği, önemli bir hastalık olmakla birlikte, tedavi edilmezse ölüme bile neden olabilir. Vücut için gerekli oksijen ve besinleri taşıyan kan, kalp seviyesine gelince vücuda dağılır ve dokulara kadar ulaşır. Eğer kalp çalışmaya devam ediyor fakat yeterli miktarda kanı dokulara ulaştıramazsa bu noktada kalp yetmezliği ortaya çıkar. Kan akımının yavaşlaması, kalbin kasılma yeteneğini yitirmesine sebep olur. Bu yüzden kalp, kan pompalayamaz hale gelir. İşte kalbin yeteri kadar kan pompalayamaması kalp yetmezliğidir. Kan yeteri kadar akmazsa damarlarda birikir ve kalp kasları güçsüzleşir. Bunun üstüne, böbrekte su ve tuz tutumu artar, kol, bacak ve akciğerlerde sıvı birikir. Tam anlamıyla kalp yetmezliği budur. Bu hastalık önemli başka hastalıkların oluşumuna da zemin hazırlamaktadır, tedavi ve doktor tavsiyesine uymak kesinlikle çok önemlidir.

Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Çok ciddi belirtileri olmakla birlikte, bu hastalık hiçbir belirti göstermeden sinsice de ilerleyebilir. Bu yüzden belirtileri beklemek yerine, sık sık doktor kontrolüne gitmek ve testler yapmak gerekir. Belirti olmadan kalp yetmezliği olursa, bunu başka türlü anlamak mümkün değildir.
Dikkat edilirse hastalık çok ilerlemeden fark edilir. Bu da tedavi için çok önemlidir. Hastalık ilerledikçe, belirtiler de artar. Hastanın eli, yüzü morarmaya başlar, nefes alması artık çok zor hale gelir ve öksürük başlar. Vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Kalp yetmezliği nedenleri, başka hastalıklara bağlı olabilmektedir. Bu hastalıklar, yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, kalbin kan pompalayamaması, kalp kapakcıklarında sorun olmasıdır. Ayrıca damar sertleşmesi de önemli bir hastalık olduğu gibi, kalbe kan gelmesini ve oksijen alımını azaltır. Kalp yetmezliği olmaması için alkol kullanımı da bırakılmalıdır o da çok önemli bir etkendir.

Kalp Yetmezliği Tedavisi Nasıl Yapılır?
" } ] }