{ "title": "Kalp Kapakçığı", "image": "https://www.kalpcarpintisi.gen.tr/images/kalp-kapakcigi.jpg", "date": "21.01.2024 13:06:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kalp kapakçığı, kalp iki kulakçık ve iki karıncıktan meydana gelmiş bir organımızdır. Oldukça hayati bir önemi vardır. Kulakçıklar ve karıncıklar arasında da kapakçıklar bulunur. Bunlara kalp kapakçığı adı verilir. Bu kapakçıkların işlevi kanın tek taraflı akmasını sağlamak, aynı zamanda kanın geriye kaçmasını önlemektir. Kalp kapakçıkları arasındaki mitral kapak iki yaprakçıktan oluşurken, diğerleri üç yaprakçıktan oluşmuştur.

Kalp kapakçıkları nelerdir?
Kalp kapakçığı nasıl çalışır?

Kalp kapakçıkları kalp kasının kasılmasıyla ve gevşemesiyle açılır ve kapanırlar. Bu açılma ve kapanma sırasında kan kulakçıklara ve karıncıklara dönüşümlü şekilde dolar. Kalpte sol taraftaki kapakçıklar ve sağ taraftaki kapakçıklar aynı çalışma prensibiyle çalışır. Sol karıncık gevşediğinde aort kapağı kapanır. Sol kulakçık ve sağ karıncık arasındaki kan akışını sağlayan mitral kapakta açılır. Sol kulakçık kasıldığında, sol karıncığa gelen kan miktarı artar. Bundan sonra sol karıncık kasılır, mitral kapakta kapanır. Bunlar kanın tekrar sol kulakçığa kaçmasına engel olur. Bu esnada aort kapağı açılır ve kan aorta gider. Hemen sol karıncık gevşer, aort kapağı kapanarak, kanın sol karıncığa kaçmasına mâni olunur. Kan döngüsü kalpte bu şekilde gerçekleşir. Kalpte sağ ve sol kapakçıklar bu sistem dahilinde çalışır. Sağ kalp kapakçıklarında işlemler triküspit kapak ve pulmoner kapakla gerçekleştirilir.

Kalp kapakçığı hastalıkları nelerdir?

Kalp kapakçığı hastalıkları genellikle romatizmal kalp hastalıkları nedeniyle oluşur. Ayrıca kalp kapakçıklarındaki yapısal sorunlar, kalp boşluklarındaki genişleme, kalp damar hastalıkları, iltihaplı hastalıklar kalpte kapakçık sorunlarına neden olabilir. Kalbin yeterince ve doğru şekilde çalışmaması hastalıkların oluşmasına yol açar. Kal kapakçığında darlık ya da yetmezlik olması, kapakçık hastalığının gelişmesine neden olur. Kalp kapakçığı bozuklukları ise;

Kapakçık yetmezliği: bu rahatsızlıkta kalp kapakçığında olan yaprakçıklar tam olarak kapanmaz. Bu durumda kanda kapakçıkta ters yönde akmaya başlar. Kapakçıktan kanın geriye kaçmasına rejüjitan kan akışı denir. Hastaların bir bölümünde hem kapak yetmezliği hem de kapak darlığı sorunu aynı zamanda gelişebilir. Bu sorun tek kalp kapakçığı etkileyebildiği gibi, daha fazla sayıda kapakçığı da etkileyebilir. Bu sorun kalbin yükünü arttırır. Eğer kapakçık yetmezliği ilerlerse, şiddeti artarsa hastada kalp yetmezliği gelişir.

Kapakçık darlığı: bu sorun kapakçıklarda bulunan yaprakçıkların dokularında sertleşmeyle, kapakçık açıklığının daralması sonucunda gelişir. Bu rahatsızlıkta kalbe giden kana azaldığı gibi, gelen kan oranında da azalma olur. Eğer kapakçık darlığı az olursa, kalp fonksiyonlarını etkileyemeyebilir. Ancak daralma fazla olursa, hastada kalp yetmezliği gelişebilir. Kalp kapakçığında aynı zamanda yetmezlikle darlık sorunu yaşanabilir.

Kalp kapakçığı rahatsızlıkları kalbi nasıl etkiler?

Kalp kapakçığında oluşan daralmayla, kaçakla birlikte kalp boşluklarına giden kan artarsa hem basınç yükselir hem de kalp boşluğu büyümeye başlar. Basınç arttığında kalp kası bozulmaya başlar ve kalp boşluklarında basınç artar. Sol kalp kapakçıkları hastalandığında, kalbin sol tarafındaki boşluklarda basınç artar ve akciğerdeki kan basıncı yükselecektir. Bu durumda kişide kalp yetmezliği gelişir. Bunun ilk belirtisi kişinin nefes almada zorlanmasıdır. Bu nedenle kalp yetmezliği gelişmeden kalp kapakçığı hastalıkları tedavi edilmelidir.

Kalbin sağ kapakçıklardan pulmoner kapakçıkta doğumsal darlıklar olabilir. Bu erken aşamada teşhis edilebilen bir sorundur. Kapakçık balon yöntemiyle genişletilebilir. Çok nadir olarak cerrahi girişim yapılması gerekebilir. Sol kalp yetmezliğinde triküspit kapakçık ortaya çıkan basınçla hastalanabilir. Bu durumda kan geriye kaçar. Eğer kaçak ilerlerse, sağ kalp yetmezliği gelişir. Bu durum tedavi edilmediğinde, karaciğer büyümesine, karında sıvı toplanmasına, bacaklarda ödem oluşmasına yol açabilir.
" } ] }