{ "title": "Kalp Hastalıkları", "image": "https://www.kalpcarpintisi.gen.tr/images/kalp-hastaliklari.jpg", "date": "21.01.2024 22:44:45", "author": "Saadet Selen Yetişkin", "article": [ { "article": "
Kalp hastalıkları, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biridir ve hiçbir belirti vermeden sessizce ilerleyebilir. Belirti verdiklerinde ise en sık; göğüste ağrı, nefes darlığı ve çarpıntı gibi reaksiyonlarla ortaya çıkmaktadır.

Kalp hastalığı kalbin pompa fonksiyonlarında aksaklık olmasıdır bu aksaklık az da olabilir, çok ileri derecelere ulaşmış da olabilir. Son zamanlarda obezite ve kolesterol yüksekliği oranının artması yüzünden kalp hastalıklarında artış görülmektedir. Türkiye'de 4-5 milyon arası kalp damar hastası olduğu bilinmektedir.

Kalp hastalığının yakınmaları, kadınlarda erkeklere göre daha belirsiz seyretmekte ve bu sebeple çok uyarıcı olmamaktadır. Erkekler daha çok göğüs ağrısı yakınması ile başvururken kadınlarda nefes darlığı, yorgunluk gibi reaksiyonlar şeklinde başlamaktadır.

Kalp Hastalıkları nelerdir?
Koroner Arter Hastalıkları

Ölüm sebepleri arasında ilk sırada olan koroner arter hastalıkları, kalp etrafında bulunan ve onu besleyen damarlarda oluşan daralmalar sonucu ortaya çıkar. Hastalık, kendini doğrudan kalp krizi veya göğüs ağrısı ile gösterir. Sol göğüsten başlayıp boyuna ve çeneye yayılan ağrılarda belirtiler arasındadır. Tıkanmış ya da damarların tedavisinde kabul gören üç tedavi yöntemi bulunur: İlaç tedavisi, balon ya da stent takılması ve by-pass ameliyatları.

Mitral Kapak Hastalıkları

Kalbin sol karıncığı ile sol kulakçığı arasında bulunan ve kanın geriye kaçmasını engelleyen mitral kapaklardaki sorunlar dejeneratif, romatizmal ve iskemik kapak hastalıkları olarak ortaya çıkar. Efor kapasitesinde düşme, nefes darlığı ve çarpıntı ile kendini belli eden mitral kapak hastalıkları geceleri nefes darlığı ile uyanma şikâyetine de sebep oluyor. Bunun sebebi, hasta uzun süre yattığı için kalbin gelen kanı pompalamakta yetersiz kalmadır. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde kişiler ancak oturur pozisyonda uyuyabilir.

Aort Kapak Hastalıkları

Aort kapağı aort ile kalbin sol karıncığı arasında olan yarım ay şeklindeki üç yapraktan oluşur. Bayılma nöbetleri, göğüs ağrısı, çarpıntı ve nefes darlığı yakınmaları ile kendini belli eder. Aort kapak hastalıklarının görülme yaşı nedenine göre değişir. Aort kapak alanı normalde 2.5 - 3.5 santimetre arasındadır. Bu alan bir santimetrekarenin altına indiğinde ise ciddi oranda darlıktan söz edilir. Aort kapak alanı darlaşmasında kapak onarımı veya değişimi operasyonları uygulanmaktadır. Biyolojik ya da metalik kapak takılabileceği gibi, kadavradan alınmış organ nakli yapmak da mümkün olabilir. Kapak seçiminde kişinin yaşı ve beklenen yaşam süresi önem taşır.

Aort Anevrizmaları

Aort damarı kalpten çıkar ve dört bölgeye ayrılarak vücuttaki birçok organa yan dal verir. Aort, vücudumuzun ana arteridir. Bu damarda oluşan genişlemeye de aort anevrizması denir. Aort anevrizmasında hayati risk oluşturacak iki unsur vardır. Birincisi damar genişledikçe duvarı inceldiği için patlama (Rüptür) riski, ikincisi ise damar içi yırtık (Diseksiyon) görülmesidir. İki risk de ölüme neden olabilir. Aort anevrizmalarında cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi tedavide balonlaşan damar çıkartıp yerine yapay damar takılır.

ASD-Atrial Septal Defekt

Kalbimizde, her iki kulakçık arasındaki duvarda delik oluşması Atriyal septal defekt yani ASD olarak tanımlanır. Çoğunlukla çocukluk döneminde kapanan bu deliklerin kapanmaması halinde cerrahi yöntem gerekir. Tedaviyi, akciğer atardamarının basıncı ve deliğin büyüklüğü belirler. Çocuklarda çabuk yorulma nefes darlığı yorgunluk ve halsizlik ile kendini gösteren ASD'nin tanısı ekokardiyografi ile tespit edilir. Kulakçıklar arasındaki bu delik çoğunlukla kasıktan girilerek şemsiye metodu ile kapatılır. Deliğin büyük olması durumlarında bu yöntem yeterli olmayabilir ve cerrahi onarım gerekebilir. Delik doğrudan yama ile veya dikilerek kapatılıyor. Yama malzemesi olarak özel hazırlanmış dokular, hastanın kendi kalp zarından alınan parça veya yapay yamalar kullanılıyor.
" } ] }