{ "title": "Kalp Çarpıntısı Neden Olur", "image": "https://www.kalpcarpintisi.gen.tr/images/kalp-carpintisi-neden-olur.jpg", "date": "21.01.2024 06:45:53", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kalp çarpıntısı neden olur, Yaşam boyu durmaksızın çalışan kalp, bazen düzensiz ya da hızlı atabilir. Bu durum kalp çarpıntısı olarak tanımlanır. Oldukça yaygın bir şikâyet olsa da her zaman tehlikeli bir durumun habercisi olmaz. Olağandışı bir durum olduğu için sorun yaşayan kişiyi endişelendirir. Endişeli durumdan dolayı kalp çarpıntısı daha da şiddetlenebilir. Bazen psikolojik nedenlerden, beslenme alışkanlıklarından dolayı kalp çarpıntısı yaşanabilir. Bazı durumlarda ise aşırı çay ya da kahve tüketimi yine kalp çarpıntısına yol açabilir. Bu nedenlerin haricinde kalbin kendiyle alakalı ya da farklı hastalıklar da kalp çarpıntısına yol açabilir. Kalp çarpıntısı bir nevi kalp hastalığı belirtisi olarak yaşanır. Kalple ile ilgili hastalıklarda kalp çarpıntısı haricinde daha başka belirtiler de yaşanabilir. Göz kararması, göğüs ağrısı, baş dönmesi, nefes alıp vermede zorluk kalp hastalıklarında görülen diğer belirtilerdir.

Kalp çarpıntısı neden olur?

Psikolojik nedenler: Kalp çarpıntısı bazen sinirsel durumlarda yaşanır. Bu durumda çarpıntısı olan kişi fenalık hissine kapılarak, derin derin nefes alma ihtiyacı hisseder. Beraberinde endişe yaşanır. Bu gibi durumlarda çarpıntı gün boyu devam edebilir. Beyin fiziksel ve psikolojik yaşanan stresi ayırt edemez. Bu durumda yaşanan stres kalbi etkiler. Vücut fiziksel bir tehlikeye hazırlık yapıyormuş gibi kalp atışları hızlanır. Panik atak olan kişilerde kalp çarpıntısına daha fazla rastlanır. Bu tip hastalar kalp hastası olduğunu zannederek devamlı hastaneye başvurabilir.

Kalp ritmi bozukluğu: Kalpte çarpıntısı bazen ritim bozukluğu nedeniyle yaşanabilir. Kalp ritim bozukluğu, kalp-damar hastalıkları, sigara, stres, kansızlık gibi nedenlerden dolayı yaşanabilir.

Fiziksel aktivite: Fazla kuvvet gerektiren, enerji harcatan aktiviteler sonrasında kalp çarpıntısı yaşanabilir. Genelde hareketsiz bir yaşam tarzı yaşayan kişiler hızlı merdiven çıktığında, hızlı yürüdüğünde kalp çarpıntısıyla karşılaşabilir.

Kullanılan ilaçlar: Tansiyon, şeker, kalp, astım, grip, alerji için kullanılan ilaçlarda bazen yan etki olarak kalp çarpıntısı yapabilir. Ayrıca kullanılan bazı bitkiler ve bitkisel çaylar da kalp çarpıntısına yol açabilir.

Nikotin ve kafein: Kola, çay, kahve gibi içeceklerin çok fazla tüketilmesi kalp çarpıntısı yapabilir. Sigara ve enerji içecekleri de kalp çarpıntısına yol açabilir.

Kansızlık: Kansızlık hastalığında kırmızı kan hücrelerini sağlığını yitirmiş olur. Bu nedenle de hücrelere yeterince kan taşınamaz, hücrelerde enerji yetersizliği yaşanır. Devamında kalp hücreler için daha fazla kırmızı kan hücresi yollamak için hızlı bir şekilde çalışmaya başlar. Kalpte yaşanan bu baskı kalp çarpıntısı olarak hissedilebilir.

Hipoglisemi: Kan şekerinin normalin daha altında olması hipoglisemi olarak tanımlanır. Aslında bu durum bir hastalık olarak değerlendirilme. Kan şekerinde düşüş yaşandığında kişide kısa bir süre kalp çarpıntısı olabilir. Beraberinde terleme, titreme gibi şikâyetler yaşanır. Yaşanan şikâyetlerin boyutuna göre uygun bir tedaviyle kan şekeri normale çevrilmelidir. Bu sayede yaşanan belirtiler ortadan kalkar.

Gebelik: Gebelik döneminde yaşanan kalp çarpıntısı gebeliğin belirtisi olarak kabul edilir. Gebelik boyunca sürse de doğum gerçekleştikten sonra kendiliğinden ortadan kalkar. Gebelikte yaşanan kalp çarpıntısı değişen hormonlar nedeniyle yaşanır. Gebelik haricinde menopoz ve adet dönemlerinde de hormonların etkisiyle kalp çarpıntısı yaşanabilir.

Kalp hastalıkları: Kalp krizi, kalp kapak hastalıkları ve kalp kas hastalıklarında belirti olarak kalp çarpıntısı yaşanabilir. Kalp çarpıntısına nefes almakta zorluk, baygınlık hissi, yorulma ve göğüs ağrısı eşlik edebilir.

Kalbin damar hastalıkları: Aşırı kilo, beslenme bozuklukları gibi pek çok nedenden dolayı damar tıkanıklığına maruz kalınabilir. Damar tıkanıklığı vücutta bazı bölgeleri olumsuz etkiler. Tıkanıklığın geliştiği bölgede bulunan dokulara kan yeterli miktarda gitmez. Eğer damar tıkanıklığı kalbi etkilemişse belirti olarak kalp çarpıntısı, kol ağrısı, göğüs ağrısı gibi şikâyetlere yol açar.
" } ] }