{ "title": "Hamilelikte Kalp Çarpıntısı", "image": "https://www.kalpcarpintisi.gen.tr/images/hamilelikte-kalp-carpintisi.jpg", "date": "21.01.2024 00:23:41", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hamilelikte kalp çarpıntısı, kalp hacminin artmasıyla birlikte kalbe daha fazla yük binmesinden, aynı zamanda hamilelikte hormon seviyelerinin değişmesinden kaynaklanabilir. Kalp çarpıntısı tüm insanları olumsuz şekilde etkileyebilir, yaşam kalitesini düşürebilir. Hamilelikte özellikle kalp hastalığı, kalpte ritim sorunu, kansızlık sorunu ya da hormonal sorunları olan kadınlarda kalp çarpıntısı daha fazla etkili olabilir. Hamileliği ilerlemesiyle birlikte daha çok son trimesterde yakınmalar artar. Bu açıdan hamilelikten önce altta yatan rahatsızlıklar tedavi edilmelidir. Hamilelikte kullanılan yeni tıbbi yöntemler sayesinde anne ve bebek açısından risk oluşturan kalp çarpıntısına müdahale edilebilir, tedavi sağlanabilir.

Hamilelikte kan dolaşımının artması kalp çarpıntısı etkisi yapabilir

Hamilelik dönemi kadın açısından hem bebeğin beslenmesi açısından hem oksijen gereksinimin sağlanması açısından bir yük gibidir. Anne karnındaki bebeğe oksijen ve besin temin edilmesi için kan daha fazla pompalanmaktadır. Bu kalbe binen yükün artmasına, kalbin daha fazla çalışmasına neden olur. Araştırmalar hamilelikte kalbin normalden %20 oranında daha fazla çalıştığını belirlemiştir. Bu durum anne adayı tarafından kalp çarpıntısı şeklinde hissedilir.

Hamilelikte kalp çarpıntısı genellikle kuş çırpınması şeklinde olur?

Stres yaşayan hamile kadınlarda, tansiyon iniş çıkışları olanlarda, kansızlık sorunu olanlarda, hormon dengesizliği olanlarda, kafein içeren çay ve kahveyi fazla tüketenlerde çok kısa süreli kalp çarpıntıları oluşur. Çarpıntılar ani bir şekilde başlar, aynı hızla sona erer. Tabiri caizse kalbin çarpması kuş çırpınması gibi hissedilir.

Hamilelikte kalp çarpıntısına hormonların etkisi nedir?

Hamilelikte kalp çarpıntısı oluşmasında üç hormonun etkisi büyüktür. Bu hormonlar gebelik hormonu olan progesteron hormonu, insülin hormonu ile tirpit hormonudur.

Progesteron hormonu hamileliğin başından itibaren hızla yükselmeye başlar. Bu hormon kan dolaşımının artmasında etkili olur. Hormonun fazla miktarda salgılanması halinde, kalp ritminde bozulma dolayısıyla kalp çarpıntısı olabilir.

Tiroidin fazla çalışması ya da hızlı şekilde çalışması halinde, kalp ritmi bozulabilir. Hamilelikte kalp çarpıntısı olan kadınlara yapılan tetkiklerde tiroit hormonları da değerlendirilmelidir. Özellikle gebelik öncesinde normal değerleri bulunan Haşimato hastalarında hamilelik tiroit sorunları yaşatabilir. Tiroit fonksiyon testlerinde antikorlarla incelenmesi yerinde olur. Hamilelik öncesinde tiroit bezi sorunu olan kadınlarda ise tiroit az çalışıyorsa bu sorun giderilmelidir. Hipotiroidi olanlar içinde, tiroit hormonunun fazla salgılanması önlenmelidir. Tiroit bezinin fazla çalışmasını önleyen tedavi uygulanmalıdır.

Hamilelikte insülin hormonu nedeniyle gizli şeker sorunu yaşanabilir. Kan şekerindeki iniş çıkışlar hamilelikte kalp çarpıntısı neden olabilir.

Hamilelikte kalp çarpıntısı kansızlıktan olabilir

Normal kişilerde bile kansızlık sorununun bir etkisi de kalp çarpıntısına neden olmasıdır. İlerleyen aşamadaki kansızlık ise kalp yetmezliği nedeni olabilir. Vücutta sıvı oranının hamilelikte artması yüzünden, alyuvar seviyesinin düşmesi kanın kalbe yeteri kadar oksijen taşıyamamasına yol açar. Bu nedenle kansızlık kansızlık kalp çarpıntısına neden olabilir. Bu etkileri nedeniyle hamile kadınlara demir hapları ya da iğneleri verilmektedir.

Hamilelikten önce kalp ritim sorunu olanlar nasıl hareket etmelidir?

Sağlıklı hamilelerde ortaya çıkan kalp çarpıntısı aynı koşu yaparken kalbin hızlanması gibi hissedilir. Bu kısa süreli, aniden başlayan ve biten ritim kayması olarak hissedilir. Hamile kadında kalp kapakçığı gibi kalp sorunları olduğunda, sorun daha etkili hissedilir. Özellikle taşikardi, atrial fibrilasyon türü kalp çarpıntıları kadındaki kalp sorunlarından kaynaklanır. Bu durumda olan kadınlarda gebelikten önce ablasyon işlemi yapılmalıdır. Eğer hamilelikte böyle sorunlar yaşanırsa, ilerleyen tıbbi yöntemlerle müdahale edilebilir. Hamilelikte kalp çarpıntısı makul ölçülerde normal olarak görülür. Anca şiddetli olgularda, özellikle düşük riskine yol açabilecek düzeyde olanlara müdahale edilmelidir.
" } ] }