{ "title": "Gizli Kalp Krizi", "image": "https://www.kalpcarpintisi.gen.tr/images/gizli-kalp-krizi.jpg", "date": "19.01.2024 16:45:44", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Gizli kalp krizi, tıptaki diğer adı ile sessiz iskemi olarak bilinen rahatsızlık, kalbi besleyen koroner ana damarların yeterli miktarda kan basıncı verememesi ve koroner damarlarda kan akışının azalması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Çoğunlukla efor gerektiren çalışmalar sırasında nefes darlığı, kalpte sıkışma, göğüs bölgesinde ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Koroner damarlarda tıkanıklık olduğu halde herhangi bir şikâyete neden olmaz, kalp damarlarının tıkanıklığının hiçbir şikâyete neden olmaması durumuna gizli kalp, hiçbir belirti vermeden aniden ortaya çıkmasına da gizli kalp krizi denilir.

Gizli kalp krizine sebep olan etkenler

Gizli kalp krizine etken olan sebeplerin başında şeker hastalığı gelmektedir. Diğer etkenler sırayla yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, 65 yaş üstü erkek ve kadınlarda yaşa bağımlı olarak kalp kaslarını besleyen damarların damar sertliği olarak da bilinen damar tıkanıklığı sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Diğer bir etkende ailede anne veya baba tarafında bu hastalığın görülmesi diğer bir deyimle soya çekim, bu konuda dikkate alınması gereken etkenler arasında yer almaktadır, 45 yaş ve üzeri menopoz dönemi sonrası kadınlarda gizli kalp krizi oluşma riski oldukça yüksektir. Gizli kalp krizi ve koroner yetmezliği, doğurganlık dönemi kadınlarda pek görülmez, şeker hastalığı, yüksek tansiyon veya kolesterol gibi şikâyetleri bulunmayan kadınlarda herhangi bir önlem alınmasına gerek duyulmaz.

Gizli kalp krizi belirtileri nelerdir?

Gizli kalp hastalığı ve koroner yetmezliği herhangi bir şikâyete neden olmazken, bazı belirtilerin de dikkate alınması gereklidir. Bu belirtiler, kısa süreli veya bazen uzun süren göğüs bölgesinde ağrı, göğüs bölgesinde yanma hissi, kalp krizini andıran kalpte ritim bozukluğu, sebepsiz kalp çarpıntısı, bazen oluşan baş dönmesi veya bayılma hissi gibi belirtiler ortaya çıkması durumunda, gizli kalp ve kalp yetmezliği düşünülebilir, kalp krizi riskini taşımayan bazı durumlarda, çabuk yorulma ve hazımsızlık olarak da kendisini belli edebilir.

Gizli kalp krizi nasıl teşhis edilir?

Gizli kalp ve koroner yetmezliği tanısını koyabilmek için EKG yani elektrokardiyografi testi, efor testi, ritim çalışmaları, ekokardiyografi ve bilgisayarlı tomografi çok çeşitli az risk taşıyan tetkiklerle tanı konulabilir. Teşhisin doğruluk tanısı çok fazla ise kesin tanı, anjiyografi yöntemi ile kesinleştirilir.

Gizli kalp krizi nasıl tedavi edilir?

Gizli kalp krizinin tedavisi kalp krizi riskinin kesinleşmesi neticesine bağlı olarak, öncelikle şeker hastalığı var ise kan şekerinin kontrol altına alınması ve dengelenmesi, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol dengesinin sağlanmasına yönelik tedavilerin yapılması, fazla kilosu var ise kilosunu azaltılmaya çalışılması, sigara gibi alışkanlıkları var ise bıraktırmaya çalışılması kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltacaktır. Doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanmakta kalp krizi riskini azaltma yönünde oldukça önemlidir. Gizli kalp krizi önceden teşhis ile kalp kaslarına fazla zarar vermeden önlenmesi, kalp krizi konusunda oldukça büyük önem taşımaktadır.
" } ] }