{ "title": "Gebelikte Kalp Çarpıntısı", "image": "https://www.kalpcarpintisi.gen.tr/images/gebelikte-kalp-carpintisi.jpg", "date": "21.01.2024 01:25:53", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gebelikte kalp çarpıntısı, kalp çarpıntısı gebelik ya da hangi dönemde yaşanırsa yaşansın, göğsün alt kısmında çırpınma hissi yaratır. Bu duruma maruz kalan kişide panik ve nefes darlığı oluşabilir. Gebelik döneminde yaşanan kalp çarpıntısı gebeliğin tipik belirtilerinden biridir.

Gebelikte kalp çarpıntısı neden olur?

Gebelik döneminde anne adaylarının maruz kaldığı kalp çarpıntısı gebeler arasında sık karşılaşılan bir durumdur. Kalp çarpıntısı bilindik herhangi bir neden olmaksızın yaşanabilir. Egzersiz yaparken, stres nedeniyle, heyecan ya da endişe anında yaşanabilecek bir sorundur.

Artan kan oranı: Gebelik döneminde olan anne adayları gebe olmayan kadınlara göre %50 daha fazla kana sahiptirler. Annede bulunan kan hem anneyi hem de fetüsü beslediği için gebelik döneminde kan miktarında artış yaşanır. Bu durumda anne adayının kalbi kanı vücuda dağıtabilmek için daha çok mesai yapar. Kalbin yapmış olduğu fazla mesai kalp çarpıntısına yol açabilir.

Progesteron hormonu: Progesteron hormonu gebelik döneminde artış gösteren, gebelik hormonlarından biridir. Progesteron hormonu farklı duygu ve fiziksel değişimlerden sorumlu olan bir hormondur. Bir diğer etkisi de kalp atım hızını ve gücünü arttırmak olarak bilinir. Bu hormon sayesinde annede bulunan tüm kan fetüs dahil olmak üzere tüm vücudu sağlıklı bir şekilde dolanır. Bu durum karşısında kalp atışında hızlanma ve artma görülür. Kalple ilgili yaşanan bu sıkıntılar kalp çarpıntısı olarak tarif edilir.

Kafein: Gün içinde aşırıya kaçılarak alınan kafein gebelik döneminde ciddi anlamda çarpıntıya yol açabilir. Kafein çikolata, kek, kahve, soda gibi ürünler içerisinde fazlaca bulunur. Eğer kafein nedeniyle kalp çarpıntısı yaşanıyorsa kafein içerikli ürünlerden uzak durulmalıdır.

Duygu değişimleri: Gebelik döneminde ya da normal dönemlerde kalp çarpıntısı herkesin yaşayabileceği bir sorundur. Stres, kaygı, endişe, heyecan, gerginlik ya da aşırı yorgunluk yaşanabilecek kalp çarpıntısının nedenlerindendir. Stres kaynaklı yaşanan kalp çarpıntısı için stresten uzak kalmak gerekir. Bu durumda kalp çarpıntısı kontrol altına alınabilir. Hamilelik döneminde duygu değişimleri için yoga ya da masajdan yararlanılabilir.

Gebelikte kalp çarpıntısı için ne zaman doktora başvurulmalıdır?

Gebelik dönemlerinde yaşanan kalp çarpıntısının nedeni bazen hipertiroidiiiiiiinin belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Hipertiroidiiiiiiiii anne karnındaki bebek için hayati tehlike yaratan bir problemdir. Bu nedenle teşhisin ve tedavinin önemi büyüktür. Nefes darlığıyla birlikte yaşanan kalp çarpıntısının nedeni kalp ritim bozukluğu olabilir. Kalp atışında düzensizlik, bayılma, nefes darlığı ve baş dönmesi yaşanıyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Gebelikte kalp çarpıntısı nasıl geçer?

Gebelikte yaşanan kalp çarpıntısının tedavisi nedene dayalı olarak farklı şekillerde yapılabilir. Bazen çarpıntı herhangi bir müdahale gerektirmeden kendiliğinden geçer. Kalp çarpıntısı herhangi bir sağlık probleminden dolayı yaşanmıyorsa aşağıdaki önlemler alınabilir;
Soğuk algınlığı, öksürük gibi sıkıntılardan dolayı doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir uyarıcı ilaç kullanılmamalıdır. Bunların yanı sıra bitkisel çaylarda kalp çarpıntısına yol açabileceğinden dolayı uyarıcı etkisi olan bitkilerden de kaçınılmalıdır.

Kafein, nikotin, alkol içeren içeceklerden uzak durulmalıdır.

Gebelikte rahatlamak için yoga, beden sağaltımı, koku tedavisi gibi rahatlatıcı yöntemlere başvurulabilir. Bu yöntemler sayesinde stres ve kaygıdan uzaklaşılarak, rahatlama sağlanabilir.
" } ] }