{ "title": "Bebeklerde Kalp Çarpıntısı", "image": "https://www.kalpcarpintisi.gen.tr/images/bebeklerde-kalp-carpintisi.jpg", "date": "19.01.2024 03:49:11", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Kalp Çarpıntısı; meydana gelmesi fazla bir şekilde gözükmeyen bir olay olsa bile, son senelerde oldukça fazla bir şekilde meydana gelmektedir. Kalp hastalıkları bebek doğmadan önce anne karnında da meydana gelebilir veya bebeğin doğumundan sonra da oluşabilir. Çoğunlukla çocukluk zamanında karşılaşılan kalp hastalıkları doğumdan gelmekte olan kalp hastalıklarıdır. Kalp hastalığı cinsine göre bazı bebeklerde doğduğu zaman şikâyetlere sebep olabildiği gibi bazı bebeklerde de herhangi bir şikâyete sebep olmamaktadır. Doğum esnasında oluşan kalp hastalıklarının sebebi tam olarak bilinmemekle beraber bazı hastalıkların var olmasını ve yanlış hayat biçimi şeklindeki etkenlerinde sebep olduğu varsayılmaktadır.

Hamilelik döneminde kullanılmakta olan zararlı maddeler, sigara, alkol ya da diğer zararlı maddeler, hamilelik zamanında geçirilmiş olan enfeksiyonel hastalıklar, hamilelikte çekilmiş olan içeriğinde radyasyon bulunduran tanısal görüntüleme yolları, annede şeker hastalığı meydana gelmesi, kalp hastalıkları oluşması, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol şeklindeki hastalıkların bulunması şeklindeki sebepler bebeğin doğuştan kalp hastalığı ile doğmasına neden olabilir. İlk doğan bebek kalp hastalığı ile doğmuş ise ikinci doğan bebeğinde kalp hastası olma olasılığı oldukça fazladır. Özellikle akraba evlilikleri birden fazla hastalığa sebep olduğu gibi kalp rahatsızlıklarında da oldukça fazla olasılık taşımaktadır.

Bebeklerde kalp çarpıntısı belirtileri; Kalp hastalığı ile doğmuş olan bebeklerin dudak, tırnak ve ayak kısımlarında morarma biçiminde renk farklılıkları meydana gelebilir. Bu durum fazla önemli değil şeklinde görülse de ağlama sırasında morarma belirgin olan bir duruma gelir. Ayrıca kalp çarpıntısı bulunan bebeklerde soluk almada güçlük çekme, annesini emerken çabuk bir şekilde yorulma, kendi yaşıtlarına nazaran daha zayıf bir şekilde kalma ve ayak bileklerinde şişlik oluşması gibi belirtilerle kendini göstermektedir.

Son senelerde bebeklerde meydana gelen kalp hastalığı bebek doğmadan önce teşhisi yapılabilmektedir. Daha sonra meydana gelen kalp rahatsızlıkları da gribal enfeksiyon ya da diğer belirtiler ile kendini gösterebilir. Bebeklerde kalp çarpıntısının oluşma sebebini teşhis etmek için ilk önce muayene edilir ve gerektiği takdirde elektrokardiyografi (EKG) testi yapılır.

Bebeklerde kalp çarpıntısı tedavisi; Bebeklerde oluşan kalp hastalıklarının tedavisinde hastalığın cinsi teşhis edilmesinin ardından tedavi planı altta yatmakta olan hastalığa göre yapılır. Çarpıntıya kalpteki ritim bozukluğu sebep oluyor ise sebep olan ritim bozukluğunun tedavisi bebeklerde ilaç tedavisi ile yapılırken, 5-6 yaşına geldiği zaman radyo frekans ablasyon tedavisi ile ritim bozukluğu yok edilebilir.

Çarpıntının sebebi kalp deliği ise açık kalp ameliyatı yapılarak deliği kapatma yolu uygulanır ve 5-6 yaşının ardından son senelerde açık olan kalp ameliyatı yapılmadan anjiyografik yol ile damardan girilerek özel bir cihaz ile deliğin kapatılması olayı yapılabilir. Bu yolun risk miktarının açık kalp ameliyatlarına nazaran daha az bir şekilde olduğu bilinmektedir. Tedavinin yapılmasının ardından bu çocuklar hayatlarına normal bir biçimde devam ettirebilirler.
" } ] }