{ "title": "Ani Kalp Çarpıntısı", "image": "https://www.kalpcarpintisi.gen.tr/images/ani-kalp-carpintisi.jpg", "date": "20.01.2024 19:04:11", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Ani KalpÇarpıntısı, Ani kalp çarpıntısı masum olabileceği gibi bazı durumlarda tehlikeli de olabilmektedir. Bazı durumlarda ani ve sık sık gelen kalp çarpıntısı can sıkıcı ve ürkütücü olabilmektedir. Kalp çarpıntısının nedeni yanlış zamanda ve yerde gelen kalp atışlarının yanı sıra kalbin normalden daha hızlı çalışması da olabilmektedir. Ani kalp çarpıntısının çok sık tekrar etmesi ve akabinde baş dönmesi, bayılacak gibi olma, yorgun düşme ve göğüste ağrı hissetmenin de gelmesi kalpte bir sorunun belirtisi olabilmektedir. Bu durumda kişinin hiç vakit kaybetmeden bir Uzman ile görüşmesinde fayda vardır.

Ani Kalp Çarpıntısının Sebepleri ve Çözüm Yolları

Ürkütücü bir sorun olsa dahi her kalp çarpıntısı bir hastalık belirtisi değildir. Bir stresin belirtisi olarak ya da aniden korkma ve endişelenme sebebi ile de ani kalp çarpıntısı olabilmektedir. İnsanların bir kısmında nikotine olan duyarlılığı sigara içtiği anda ortaya çıkan ani kalp çarpıntısına sebep olabilmektedir. Ayrıca, kahvede veya çaydaki nikotin de ani kalp çarpıntısının önemli sebepleri arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra gereğinden fazla çalışma, yorgun düşme, iş ya da özel hayatında ciddi sıkıntının olması, bunalma gibi sebepler de kalp çarpıntısına sebep olabilmektedir.

Kişinin kendini rahatsız eden bir çarpıntı ile karşı karşıya kalması halinde, ilk olarak paniğe kapılmadan kalp çarpıntısının nikotin, kafein tüketimi ya da ruhsal sıkıntılar gibi sebepleri içerisinde hangisinden kaynaklandığını araştırması gerekmektedir. Kalp çarpıntısı olan kişi eğer çok kilolu ise zayıflamayı denemelidir, ani kalp çarpıntısının nöbetler halinde olması durumunda nöbet anında şunların yapılması gerekmektedir;
Çarpıntının tıp dilindeki ismi palpitasyondur ve farklı sebepleri vardır. Kişinin kalbinde bir rahatsızlık yok ise kalp çarpıntısının sebebi aşırı sigara ve alkol tüketimi, fazla yorulma, sinirlenme, anemi, hazımsızlık, fazla kafein tüketimi ya da zehirlenme olabilmektedir.

Bayılma: Kişinin uyanıklık halinin geçici bir süreliğine kaybolmasına halk dilinde bayılma tıp dilinde ise senkop adı verilmektedir. Kişinin bayılması halinde beyin hücrelerine normalden daha az oksijen gitmektedir. Kişide bayılmadan Önce bir baygınlık hissi ile terleme, kalp çarpıntısı, göz kararması ile başında dönme hissi hissetmektedir.

Hazımsızlık: Sindirimin normal olmayan bir şekilde olması ve bağırsakların normalden daha az çalışması durumuna halk dilinde hazımsızlık, tıp dilinde ise dispepsi ismi verilmektedir. Hazımsızlık sorunu yaşayan kişiler sürekli yemek yeme isteğinde bulunabilirler ve bu kişilerin kabızlık şikâyeti vardır. Hazımsızlık sorunu yaşan kişilerden bazılarında kendini halsiz hissetme, uykuyu alamama, midede şişlik oluşması, unutkanlık ve kalp çarpıntısı gibi şikâyetleri olabilmektedir.

Kalp Yetmezliği: Kalbin tek ya da iki karıncığının içinde bulunan kanı her atışında tam olarak boşaltamaması sonucunda görülen bir hastalıktır. Kalp yetmezliği üç şekilde görülmektedir. Bunlar, sol kalp yetmezliği, sağ kalp yetmezliği ve her ikisinin de aynı anda olması hali de görülen kaonjestij kalp hastalığıdır. Bu hastalık çeşitlerinin belirtileri arasında da ani kalp çarpıntısı görülebilmektedir.

Kansızlık: Tıp dilindeki ismi anemi olan kansızlık, kanda bulunan kırmızı hücrelerin ya da kırmızı maddelerin veya bu ikisinin aynı anda azalması durumuna verilen isimdir. Kansızlığın sebepleri içinde en önemli olanı beslenmenin yeterli olmamasıdır. Kansızlık sorunu yaşayan kişilerde de başka belirtilerin yanı sıra kalp çarpıntısı görülebilmektedir.

Bu sayılanlardan başka karaciğer ile ilgili rahatsızlığı olan kişilerde, karaciğer yetersizliği olan kişilerde, bir çeşit kansızlık hastalığı olan kloroz rahatsızlığı bulunan kişilerde, sinirsel hazımsızlık ya da yüksek tansiyon sorunu yaşayan kişilere de ani kalp çarpıntısı görülebilmektedir. Geçmiş olsun.
" } ] }